Registratie en onderzoek

Alle ziekenhuizen en ambulancediensten in Nederland nemen deel aan de Landelijke Traumaregistratie. NAZB coördineert de Regionale Traumaregistratie en voert de registratie hiervan uit voor de Brabantse ziekenhuizen. Onderzoek is een belangrijke pijler. Zo doen we onderzoek naar belangrijke uitkomstmaten voor traumazorg, zoals overleving en herstel na een ongeval. Het doel is enerzijds inzicht te krijgen in de gevolgen van letsel en anderzijds de kwaliteit van zorg te meten, vergelijken en verbeteren. 

 

Traumaregistratie

Om het inzicht in de omvang en gevolgen van ongevallen te vergroten én de kwaliteit van zorg te verbeteren, is de regionale en landelijke traumaregistratie opgezet.

Van alle opgenomen traumapatiënten worden verschillende gegevens vastgelegd, zoals leeftijd en geslacht van de patiënt, de wijze van vervoer naar het ziekenhuis, tijdstip van het ongeval, letsels die de patiënt als gevolg van het trauma heeft opgelopen en de opnameduur. Al deze gegevens van de verschillende traumaregio’s worden, zoals vastgelegd in de wet, verzameld in de Landelijke Traumaregistratie (LTR). NAZB coördineert de traumaregistratie in Brabant, ondersteunt de ziekenhuizen bij het coderen en invoeren van de gegevens, controleert de kwaliteit van de registratie en zorgt zo nodig voor de aanlevering van de gegevens aan de LTR.


Epidemiologie

Op basis van de traumaregistratie wordt inzicht gegeven in de omvang en ernst van ongevalsslachtoffers in Brabant. Ook worden patiëntenstromen en geleverde zorg in kaart gebracht. Jaarlijks brengt NAZB een factsheet uit waarin een patiëntengroep nader belicht wordt aan de hand van de gegevens uit de traumaregistratie.

 

Factsheets

Factsheet 2024: multitraumapatiënt
Factsheet 2024: bedrijfsongevallen
Factsheet 2023: algemeen
Factsheet 2023: oudere multitraumapatiënt
Factsheet 2022: algemeen
Factsheet 2021: bekkenletsel
Factsheet 2018: valincidenten
Factsheet 2017: verkeersslachtoffers
 

Coördinator Traumaregistratie

Nanne Jansen


 

Onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek is belangrijk om inzicht te krijgen in de gevolgen van letsel en om de kwaliteit van zorg te meten, vergelijken en verbeteren. Met behulp van onder andere de traumaregistratie kunnen we dit onderzoek doen.

Kwaliteit van zorg

Om de acute zorg te verbeteren, moeten we eerst weten hoe goed de zorg nu is. Dat doen we door te meten hoe het met patiënten gaat tijdens en na hun behandeling. Een van de dingen die we meten, is hoeveel patiënten in het ziekenhuis overlijden. Door ziekenhuizen, regio’s of behandelingen met elkaar te vergelijken, zien we waar het goed gaat en waar het beter kan. Daarbij houden we rekening met de kenmerken van de patiënt en hoe ernstig die eraan toe is. Zo heeft een oudere patiënt met een kwetsbare gezondheid een groter risico om te overlijden vergeleken met een jongere, gezonde patiënt. Om voor deze verschillen te corrigeren, maken wij rekenmodellen (predictiemodellen). Daarmee kunnen we de verwachte uitkomst voorspellen en daarna vergelijken met de werkelijke uitkomst. 

 

Om inzicht te krijgen in de verschillende patiëntenstromen in de acute zorgketen combineren we bestaande registratiebronnen, bijvoorbeeld kwaliteitsregistraties, SEH- en ambulancegegevens. Ook verzamelen we gegevens over patiëntkenmerken zoals leeftijd, sociale omgeving, de aanwezigheid van andere ziekten. Door de uitkomsten van verschillende patiëntengroepen en patiëntenstromen te vergelijken, onderzoeken we hoe de acute zorg beter kan. Dat heet zorgevaluatie. 

 

Daarnaast doen we onderzoek met vragenlijsten om te kijken hoe patiënten na hun behandeling leven. Deze informatie helpt ons de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

 

Kwaliteit van leven

Naast het evalueren van zorg in ons traumaonderzoek, kijken we hoe patiënten het leven oppakken na een ongeval. Gelukkig laat de landelijke traumaregistratie zien dat maar een heel klein deel van de patiënten die vanwege een ongeval wordt opgenomen, overlijdt. Toch kunnen de gevolgen van een letsel groot en langdurig zijn. Daarom doen wij in Brabant ook onderzoek naar andere uitkomsten, zoals kwaliteit van leven, zelfredzaamheid, angst en depressie en de terugkeer naar werk. Bij het afnemen van de vragenlijsten proberen we de belasting voor patiënten zo klein mogelijk te houden. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van Computer Adaptief Testen

 

Ook onderzoeken we waar patiënten in het dagelijks leven tegenaanlopen na een ongeval. Het kan zijn dat patiënten door pijn minder bewegen of door vermoeidheid of concentratieproblemen minder kunnen werken. Door dat te analyseren, willen we begrijpen welke factoren belangrijk zijn om de kwaliteit van leven te verbeteren. Dat helpt ons om patiënten beter te ondersteunen en te informeren.

 

In de toekomst willen we dit onderzoek uitbreiden naar de gehele acute zorgketen en toepassen op andere acute zorgaandoeningen.

 

E-health applicaties

Waar mogelijk zetten we digitale oplossingen in om patiënten beter te begeleiden door de acute zorgketen. Dat doen we bijvoorbeeld door het ontwikkelen van duidelijke en bruikbare informatie voor patiënten. Dit geeft hen, samen met hun zorgverlener, meer inzicht in het verwachte herstel en helpt bij het maken van goed onderbouwde keuzes voor het behandeltraject.

 

Ook in de prehospitale zorg kan E-health bijdragen aan het bieden van de juiste zorg op de juiste plek. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van een Trauma Triage App. Deze applicatie ondersteunt ambulancezorgprofessionals bij het bepalen van de meest geschikte locatie voor de vervolgzorg van de patiënt.

 

Onderzoekstrajecten binnen NAZB

Promotieonderzoeken

Binnen NAZB is er altijd een arts-onderzoeker deel van het team. De arts-onderzoeker werkt aan een promotieonderzoek en verdiept zich in een of meerdere van de genoemde onderzoeksthema’s. Daarnaast werken we vanuit NAZB samen met andere partners in gezamenlijke promotietrajecten. Dit altijd met als doel: werken aan verbetering van kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven van de traumapatiënt.

 

Samenwerkingsverbanden

We werken intensief samen met verschillende onderzoekspartners aan diverse deelprojecten. Binnen Brabant werken we bijvoorbeeld samen met Tilburg University, onder meer via het We Care-programma en het departement Tranzo. Ook buiten de regio hebben we sterke samenwerkingen, zoals met Erasmus MC, Radboudumc en MUMC+.

 

Onderzoeksprojecten

We werken binnen Brabant aan diverse onderzoeksprojecten die allemaal het uiteindelijke doel dienen om de acute patiëntenzorg te verbeteren.

 

Benieuwd naar een compleet overzicht van alle lopende en afgeronde onderzoeksactiviteten?

 

Onderzoek op een rij 

 

Meer weten over onderzoek?

Neem contact op met klinisch epidemioloog Mariska de Jongh.