Werkgroep zorgcoördinatie in Brabant gestart

De eerste werkgroep zorgcoördinatie vindt plaats op donderdag 21 december.
Werkgroep zorgcoördinatie in Brabant gestart

Aan de werkgroep neemt één deelnemer vanuit het tactisch ROAZ per sector deel (met uitzondering van de huisartsensector waarvoor twee deelnemers (HASP en dagzorg) zijn aangewezen). Bas ten Dam, bestuurder Huisartsenposten Oost-Brabant, is voorzitter van de werkgroep. De deelnemers vertegenwoordigen de RAV, huisartsen, ziekenhuizen, acute VVT en GGZ. Daarnaast is per sector een meelezend lid als vervanger aangewezen. 

 

Tijdslijn

De werkgroep gaat een advies uitwerken over zorgcoördinatie volgens de afgesproken wettelijke kaders en afspraken beschreven in het ROAZ-plan. Het doel is dat aan het eind van het eerste kwartaal het advies over de aanpak hiervan concreet is gemaakt door de werkgroep, waarna het wordt ingebracht bij alle bestuurlijke sectorale overleggen en strategisch ROAZ. Einde van kwartaal drie is de bedoeling dat we starten met de implementatie van zorgcoördinatie.

 

Wat is zorgcoördinatie?

Zorgcoördinatie gaat over betere sturing op beschikbare capaciteit in de regio. Het dient de instroom en doorstroom van patiënten in de acute zorgketen te verbeteren waarbij patiënten sneller doorstromen naar de juiste zorg op de juiste plek. Zorgcoördinatie levert een bijdrage aan het borgen van toegankelijke en kwalitatieve toekomstbestendige acute zorg

 

In het Integraal Zorgakkoord (IZA) staat dat er in iedere ROAZ-regio in 2025 sprake moet zijn van regiodekkende zorgcoördinatie. De focus ligt daarbij op het realiseren van passende (acute) zorg door het versterken van domeinoverstijgende regionale ketensamenwerking.