Intersectorale ketenoefening in Brabant

Op 29 en 31 mei vindt er een Brabantbrede intersectorale ketenoefening plaats met als scenario cybercriminaliteit en de effecten op de continuïteit in de keten. Alle acute zorgorganisaties in ROAZ-Brabant nemen deel aan deze grote oefening.
Intersectorale ketenoefening in Brabant

Tijdens de intersectorale oefening ligt de focus op ketensamenwerking, communicatie en borging van de zorgcontinuïteit in ketenverband: hoe werken wij samen in het geval van een cyberaanval bij het traumacentrum of meerdere zorginstellingen binnen ROAZ-regio Brabant? Hoe regelen we de bereikbaarheid, toegankelijkheid en opvang van de acute patiënten en hoe communiceren we daarover met elkaar, als zorgprocessen binnen een organisatie verstoord worden door een cyberaanval?

 

Waar vindt de oefening plaats?

De crisisbeleidsteams oefenen binnen de eigen instelling fysiek. De regionale overleggen vinden voornamelijk digitaal plaats. Alleen het afsluitende overleg van het Dagelijks Bestuur ROAZ op vrijdag 31 mei vindt op locatie plaats. Alle deelnemers zijn van harte uitgenodigd om aansluitend aan de oefening deel te nemen aan themamiddag en netwerkbijeenkomst om met elkaar na te praten. 

 

Waarom een grote ketenoefening?

Zorgorganisaties zijn wettelijk verplicht om onder alle omstandigheden de bereikbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg te borgen. De technologische en digitale ontwikkelingen in de zorg hebben de afgelopen jaren een vlucht genomen. De dreiging op digitale verstoringen binnen de zorgorganisaties door cybercriminaliteit vormen een groot risico op crisissituaties, die de veiligheid van patiënten, bezoekers en medewerkers binnen de

zorgorganisaties bedreigen.

 

De Brabantse zorgorganisaties hebben zich de afgelopen jaren individueel voorbereid over wat ze moeten doen als ze te maken krijgen met cybercriminaliteit. Het is echter van belang om ook als keten voorbereid te zijn op dit type crisis.

 

Regelmatig ketenbreed oefenen van belang

De laatste keer dat er een grote intersectorale ketenoefening werd gehouden, was in 2019, die toen in het teken stond van een infectieziekteuitbraak. Dat was een goede voorbereiding op de coronacrisis die volgde. Als regio vinden we het belangrijk dat bepaalde thema’s die keteneffecten hebben ook ketenbreed worden beoefend om op deze manier als keten voorbereid te zijn op crisissituaties. Zo is nu twee maal de infectieuitbraak beoefend (2016 en 2019), oefenen we dit jaar een digitale verstoring en staat een volgende oefening rondom evacuatie van een ziekenhuis in 2025 op de planning.

 

Communicatie ketenpartners

De intersectorale ketenoefening wordt voorbereid met een projectgroep/stuurgroep, met ondersteuning van het COT, Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. De betrokken partners nemen deel aan diverse werksessies om de oefening voor te bereiden. De komende tijd worden zij ook via een speciale nieuwsbrief op de hoogte gehouden van de voorbereidingen op de oefening.