Factsheet bedrijfsongevallen bekijken?

In dit overzicht zijn alle patiƫnten in beeld gebracht die in de periode 2018 t/m 2022 zijn opgenomen in een Noord-Brabants ziekenhuis als gevolg van een bedrijfsongeval.
Factsheet bedrijfsongevallen bekijken?

In de Landelijke Traumaregistratie (LTR) worden alle traumapatiënten geregistreerd die binnen 48 uur na een incident worden gezien op de spoedeisende  hulp en vervolgens worden opgenomen. In deze registratie wordt ook meegenomen of het trauma wordt veroorzaakt door een ongeval tijdens werk of op een bedrijfslocatie.

 

In dit overzicht zijn alle patiënten die in de periode 2018 tot en met 2022 zijn opgenomen na een bedrijfsongeval in de ROAZ-regio Brabant meegenomen. Dit betreft 3.6 procent van de gehele traumapopulatie in deze periode. Deze factsheet geeft meer informatie over de kenmerken, de letsels, ziekenhuiszorg en uitkomsten van deze groep patiënten. 

 

Bekijk de factsheet

 

Achtergrond

Bedrijfsongevallen komen in Nederland, ondanks adequate risico-inventarisatie en preventie, nog geregeld voor. Bedrijfsongevallen komen relatief het vaakst voor in de sectoren Waterbedrijven en afvalbeheer, Bouw, Landbouw, Bosbouw en visserij, en Industrie. De slachtoffers zijn vaker mannen, onder de 25 of boven de 45 en werken verhoudingsgewijs vaker bij kleine bedrijven.

 

Van alle beroepsklassen zijn werknemers met een agrarisch beroep het vaakst slachtoffer van een bedrijfsongeval. Kenmerken zoals lawaai, fysiek belastend werk en het werk in nacht- of ploegendiensten verhogen het risico op bedrijfsongevallen. De meest voorkomende letsels als gevolg van een bedrijfsongeval zijn verstuikingen of ontwrichtingen, open wonden en botbreuken. Om meer inzicht te krijgen in de schaal, soort patiënten, uitkomsten en herstel van patiënten na bedrijfsongevallen in deze regio heeft NAZB deze factsheet opgesteld.

 

Themabijeenkomst Bedrijfsongevallen

De factsheet wordt uitgebreid toegelicht tijdens de interactieve thema-avond op dinsdag 26 maart van 18:00 tot 21:00 in het ETZ.

Aanmelden is nog mogelijk.