Aan de slag met het ROAZ-plan

Eind 2023 is het ROAZ-plan vastgesteld en gepubliceerd op www.dejuistezorgopdejuisteplek.nl. In het afsluitende hoofdstuk ‘Hoe nu verder’ is aangegeven dat vanaf januari 2024 wordt gestart met de uitvoering van de ROAZ-afspraken.
Aan de slag met het ROAZ-plan

In het ROAZ-plan is afgesproken dat ketenpartners projectplannen (werkagenda’s) opstellen en waar nodig transformatiegelden aanvragen om te komen tot daadwerkelijke uitvoering van de ROAZ-afspraken. Voor de uitwerking van de afspraken wordt een onderscheid gemaakt tussen de afspraken die op ROAZ-niveau (ketenbreed of sectoraal) uitgevoerd worden en de afspraken die op zorgkantoorregioniveau of lokaal niveau uitgevoerd worden. 

 

Voor de afspraken die op ROAZ-niveau aandacht vragen, wordt de bestaande ROAZ-structuur en governance gebruikt. Dat gebeurt via het DB ROAZ en het Tactisch Kernteam, daar ligt de verantwoordelijkheid (ondersteund door NAZB) om ervoor te zorgen dat afspraken en besluiten op de juiste tafels worden gemaakt. Voor de afspraken die in de zorgkantoorregio’s of lokaal opgepakt worden, worden in afstemming met de ketenpartners kartrekkers benoemd. In ROAZ-verband vindt daarover vervolgens kennisdeling en -uitwisseling plaats. 

 

Prioritering en tijdspad

De komende maand wordt met de diverse ROAZ-partners via de ROAZ-structuur gewerkt aan een prioritering van de afspraken. We kunnen immers niet met de uitvoering van alle afspraken tegelijkertijd beginnen, dus het is goed om gezamenlijk het startpunt te bepalen. Daarover volgt op een later moment meer informatie. 

 

De looptijd van IZA is 2023 t/m 2026. De tijdslijn voor het uitvoeren van de ROAZ-afspraken is dan ook de periode 2024-2025 ter voorbereiding op de eerste herijking van het ROAZ-beeld in 2026. Uit deze herijking volgt mogelijk een bijstelling van de prioritering en/of projecten. 

 

ROAZ-plan nieuwsbrief

Vorig jaar hebben we de ketenpartners onder andere via een speciale ROAZ-plan nieuwsbrief op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Zodra meer duidelijkheid is over het vervolg, verschijnen deze periodieke nieuwsbrieven weer. Houd je mailbox daarvoor in de gaten!  

 

Lees het ROAZ-plan online