Zorgpad niet-specifieke klacht bij ouderen moet zorg verbeteren

De projectgroep kwetsbare ouderen en spoedzorg stelde een zorgpad op voor ouderen met niet-specifieke klachten. Het zorgpad is onderdeel van een onderzoek om te inventariseren hoe de zorg voor deze kwetsbare patiƫntencategorie verbeterd kan worden.
Zorgpad niet-specifieke klacht bij ouderen moet zorg verbeteren

Initiatiefnemer van het onderzoek is Harm Haak, internist acute geneeskunde Máxima Medisch Centrum. “Ik zie steeds vaker ouderen op de SEH met een complexe zorgvraag. Een groot deel van hen komt daar terecht met niet-specifieke klachten en een onduidelijke klacht. Daardoor is een diagnose stellen lastig, wat het risico op een slechte uitkomst verhoogt, zoals meer kans op ziekenhuisopnames en hogere mortaliteit. Met het onderzoek willen we samen met ketenpartners een zorgpad voor deze patiëntencategorie ontwikkelen, implementeren en evalueren op de SEH’s. Zo hopen we de uitkomsten en zorg voor deze patiënten te verbeteren.”

 

Zorgpad

Om dat te realiseren, worden voordat het zorgpad geïmplementeerd wordt uitkomstmaten verzameld bij de deelnemende ziekenhuizen, zoals mortaliteit, gegevens over het (eerste) bezoek op de SEH, doorlooptijden op de SEH en de opnameduur in het ziekenhuis. Als vervolgens het zorgpad in de praktijk gebracht is, worden dezelfde uitkomstmaten vergeleken. Het doel is om zoveel mogelijk ketenpartners in Brabant te laten aansluiten.

 

Planning

Na de zomer komt de projectgroep nogmaals bijeen om het zorgpad te concretiseren. Het streven is dat in 2019 de eerste ziekenhuizen met het zorgpad gaan werken.