Frank, je bent als penvoerder nauw betrokken bij zorgcoördinatie in Zuidoost-Brabant. Wat maakt deze regio uniek?
"Zuidoost-Brabant is een omvangrijke regio met veel verschillende zorgpartijen, van ambulancedienst, ziekenhuizen en huisartsenspoedposten tot VVT-organisaties en de GGZ. De uitdaging is om al deze partijen achter een gezamenlijk plan te krijgen en zorgcoördinatie goed vorm te geven. Er lopen al veel initiatieven op het gebied van zorgcoördinatie, zoals afspraken over crisisbedden en geriatrische revalidatie. Toch zien we dat niet alles even goed aansluit bij de behoefte van verwijzers. Dat kunnen we met elkaar nóg beter stroomlijnen.
Met zorgcoördinatie zet de regio een belangrijke stap in de optimalisatie van de acute zorg. De komende periode staat in het teken van implementatie, samenwerking en concrete verbeteringen. De eerste resultaten zijn in zicht – en daarmee de toekomst van een efficiëntere en beter georganiseerde zorgketen."
Wat betekent dat concreet voor de patiëntenzorg?
"We willen bereiken dat patiënten meteen op de juiste plek terechtkomen. Zorgcoördinatie helpt bij het beter benutten en optimaliseren van bestaande structuren, zoals spoednetwerken en spoedpleinen. We kijken dus niet alleen naar nieuwe ontwikkelingen en oplossingen, maar ook naar hoe we bestaande initiatieven kunnen verbeteren en beter laten aansluiten op de praktijk."
Waar staan jullie nu in het proces?
"Momenteel zitten we in de fase waarin we een implementatieplan opstellen. We hebben ervoor gekozen om ons te focussen op vier kernprojecten. Het is belangrijk om tactisch en operationeel stappen te zetten zonder te verzanden in te veel losse initiatieven. We bouwen voort op wat er al is en zorgen voor een sterke samenwerking met alle betrokken partijen. De eerste potentieelmetingen zijn uitgevoerd, waarbij we hebben geanalyseerd welke zorgvragen binnenkomen en hoe die het beste opgepakt kunnen worden. Dit heeft waardevolle inzichten opgeleverd en een beter begrip van elkaars werkvelden gecreëerd."
Welke verbeterkansen zie je?
"We zien dat er nog veel te winnen is in de triage en de organisatie van vervolgzorg. Op de spoedeisende hulp en de huisartsenspoedpost blijven soms patiënten hangen, terwijl zij elders sneller geholpen kunnen worden. Met een sterke zorgcoördinatie kunnen behandelaren ontlast worden en hoeft er minder 'gewinkeld' te worden om de juiste zorgverlener te vinden. We werken toe naar een systeem waarin triagisten en zorgverleners direct weten waar een patiënt het beste naartoe kan, zodat we sneller de juiste zorg kunnen inzetten."
Wat zijn de volgende stappen?
"De komende twee maanden wordt het implementatieplan concreet. Op basis daarvan worden dit plan voor heel Brabant voorgelegd aan de zorgverzekeraars. Ons doel is om een goed transformatieplan neer te zetten, met duidelijke prestaties en concrete ondersteuning. We willen niet alleen een theoretisch model, maar echt resultaten boeken in de praktijk."
Wat is volgens jou cruciaal voor succes?
"Een sterke samenwerking en een 'learning community'. We moeten van elkaar blijven leren en steeds beter inzicht krijgen in elkaars mogelijkheden. Door triageprocessen te versterken en de samenwerking tussen huisartsenspoedposten en ambulancediensten verder te optimaliseren, kunnen we grote stappen zetten. De intrinsieke motivatie is er, en als we die kunnen koppelen aan een duidelijke structuur en financiering, kunnen we echt een versnelling realiseren. We investeren nu in een solide basis, zodat we in 2026 zorgcoördinatie op een hoger niveau kunnen brengen."
Wat wil je zorgverleners meegeven?
"Ik zie enorm veel inzet en enthousiasme bij iedereen die betrokken is. Iedereen is druk, maar toch steken mensen tijd en energie in dit project omdat ze geloven in de meerwaarde. Het is belangrijk dat we deze energie vasthouden en samen blijven werken aan concrete resultaten. Zorgcoördinatie is geen doel op zich, maar een middel om patiënten sneller en beter te helpen. Dat is waar we het voor doen."