ROAZ-beeld geboortezorg opgesteld

In 2024 is het ROAZ-managersoverleg Moeder & Kind gestart, met zorgmanagers van de tien Brabantse ziekenhuizen. Dit overleg is opgezet om kennis te delen en, waar mogelijk, regionale verbinding en afstemming te bevorderen ten behoeve van de acute geboortezorg. Als eerste gezamenlijke stap is het ROAZ-beeld geboortezorg opgesteld, om de acute geboortezorg in Brabant toekomstbestendig te houden.
ROAZ-beeld geboortezorg opgesteld

Inhoud van het ROAZ-beeld geboortezorg

Het ROAZ-beeld geboortezorg geeft inzicht in de regionale zorgvraag en -aanbod, in-, door- en uitstroom in de keten, en de impact van demografische ontwikkelingen. Het beeld is gebaseerd op regionale data en biedt een overzicht van de kerncijfers over acute geboortezorg binnen de ROAZ-regio, en – waar relevant – op subregionaal niveau.

 
Dataverzameling en analyse

De dataverzameling vond plaats via gesprekken met ziekenhuizen en een VSV-uitvraag onder eerstelijns verloskundigen en kraamzorg. NAZB voerde de data-analyses uit en deze zijn verwerkt tot een ROAZ-beeld acute geboortezorg voor de regio Brabant. De resultaten van de eerste lijn worden later toegevoegd aan het ROAZ-beeld geboortezorg.

 
Doel en vervolgstappen

Het ROAZ-beeld geboortezorg vormt een vertrekpunt om inzicht te verkrijgen in de huidige en toekomstige regionale zorgvraag en het -aanbod, met als doel om gezamenlijk het gesprek te voeren over het borgen van de toegankelijkheid, kwaliteit en beschikbaarheid van de acute geboortezorg (conform taakstelling ROAZ). Dit vraagt om een verdere verdieping in nauw overleg met betrokken organisaties. Een sterke samenwerking binnen de keten is daarbij essentieel.

 
Eerste opzet gezamenlijke werkagenda

Om vervolg te geven aan de uitwerking van dit ROAZ-beeld acute geboortezorg, is tijdens recent overleg een eerste concept voor een gezamenlijke werkagenda opgesteld. Het gaat onder andere om beter inzicht in capaciteit, het spreiden van zorgvragen, het effectief inzetten van personeel, passende zorg en toekomstbestendige kraamzorg. Deze onderwerpen vragen verdere uitwerking, waarbij ook input uit de expertgroep acute obstetrie wordt opgehaald.

 
Dank en afronding

Dank aan alle ziekenhuizen en eerstelijns zorgverleners voor het aanleveren van data en het hele proces rondom de totstandkoming van het ROAZ-beeld geboortezorg. We hebben samen een intensief traject doorlopen, met als doel een overzicht op te stellen van kerncijfers in de regio en inzicht te krijgen in vraag en aanbod in de keten, inclusief verwachte demografische ontwikkelingen.


De vervolgstappen worden besproken via de reguliere ROAZ-structuur.