Meldkamers Zeeland en Midden-West Brabant werken samen

In juni 2020 betrokken de ambulance meldkamers van Tilburg en Middelburg samen een gloednieuw gebouw in Bergen op Zoom. Hoewel de aanloop de nodige hobbels kende en de coronapandemie het de collega’s niet altijd makkelijk maakten, is hoofd meldkamer Yvonne den Ouden apetrots op hoe het nu loopt en wat er met elkaar is neergezet.
Meldkamers Zeeland en Midden-West Brabant werken samen

De regering bepaalde in 2013 dat het aantal meldkamers in Nederland moest worden teruggebracht van 25 naar 10. Yvonne: “De verzorgingsgebieden werden gelijkgesteld aan die van de politieregio’s.”


De samenvoeging had best wat voeten in de aarde. Waar er in sommige regio’s geschikte bestaande bouw aanwezig was, moest er voor deze regio eerst een geschikte locatie worden gezocht, waar vervolgens een gloednieuw gebouw moest worden neergezet. “Alleen al daarmee waren we zo een paar jaar verder. In april 2018 ging de eerste paal de grond in. Uiteindelijk konden we in juni 2020 de prachtige locatie betrekken”, aldus Yvonne.
Het pand huisvest niet alleen de meldkamer ambulancevervoer, ze zitten er samen met politie en brandweer.

 

Samenwerking

Voor de regio betekent deze samenvoeging dat zowel de meldkamer in Tilburg als die in Middelburg zijn opgeheven en dat deze twee verzorgingsgebieden nu vanuit Bergen op Zoom worden bestreken. “De centralisten uit Tilburg en Middelburg zitten nu fysiek naast elkaar en doen ook echt vanaf dag één alles samen. Zo zijn we direct gestart met een gezamenlijke intake. Van het aannemen van de ritten, telefoontjes van ketenpartners, 112-meldingen en de ziekenhuizen”, aldus Yvonne.

 

De uitgifte heeft een wat langere adem nodig. Dat heeft te maken met een stukje gebiedskennis en regionale bijzonderheden. “Je ziet nu dat na zeven maanden de centralisten aardig thuis beginnen te raken in beide regio’s.”

 

Covid

Vanwege covid was het nog even spannend of de verhuizing überhaupt kon doorgaan. Er moesten allerlei spullen en systemen uit het buitenland komen en leveranciers konden niet leveren of zaten in quarantaine. “Tot de laatste dag was het spannend of we het allemaal wel gingen redden.” 

 

De coronapandemie heeft niet alleen op technisch vlak een grote impact gehad, ook op de voorbereiding voor de mensen zelf. Er werd veel gevraagd van hun flexibiliteit en ze zijn behoorlijk in het diepe gegooid. “We konden niet meer zomaar bij elkaar komen, scholingstrajecten moesten anders worden ingevuld en het hele teambuilding traject is anders verlopen. Het is uiteindelijk goed gekomen, maar de weg ernaartoe was behoorlijk hobbelig. En mede daarom ben ik ongelooflijk trots op hoe iedereen de schouders eronder heeft gezet.”

 

Aan stoppen denkt Yvonne, die dit jaar al 25 jaar werkzaam is binnen de Ambulancezorg, nog lang niet. “Ik word nog elke dag blij van mijn werk. Ik geniet als ik zie hoe mensen als professional in hun werk staan en de bijzondere dingen die we elke dag toch weer meemaken."