In de Landelijke Traumaregistratie (LTR) worden alle traumapatiënten geregistreerd die binnen 48 uur na een incident worden gezien op de spoedeisende hulp en daarna worden opgenomen. Deze registratie omvat ook welke lichaamsdelen zijn aangedaan en de ernst van het letsel. Wanneer meerdere lichaamsdelen zijn verwond gewond en patiënten een Injury Severity Score (ISS) van 16 of hoger hebben, spreken we van multitrauma.
In dit overzicht zijn alle patiënten die in de periode 2019 tot en met 2023 zijn opgenomen na een multitrauma in de ROAZ-regio Brabant meegenomen. Dat is 6 procent van de totale traumapopulatie in deze periode. Deze factsheet geeft meer informatie over de kenmerken, de letsels, de ziekenhuiszorg en de uitkomst en het herstel na multitrauma in regio Brabant van deze groep patiënten.
Bekijk de factsheet multitrauma
Achtergrond
In Nederland is ongeveer tweederde van de multitraumapatiënten man, waarbij verkeersongevallen de belangrijkste oorzaak is, vaak leidend tot ernstig hoofdletsel. Patiënten met multitrauma lopen een verhoogd risico op overlijden en ervaren vaak een verminderde kwaliteit van leven na hun ontslag uit het ziekenhuis. Om de kans hierop te minimaliseren, is er een Nederland een concentratienorm opgesteld: minimaal 90 procent van de multitraumapatiënten dient in een level 1 ziekenhuis in Nederland opgevangen te worden.
Algemene factsheet traumaregistratie
We hebben recent ook de algemene factsheet uitgebracht. In 2023 zijn gegevens van 9.626 acuut opgenomen patiënten met letsel(s) geregistreerd in de regionale traumaregistratie van Brabant. Dit overzicht toont cijfers over de opvang en behandeling van traumapatiënten in de tien Brabantse ziekenhuizen en de kenmerken van deze patiënten.