Eerste seniorinstructeurs cursus ‘Stop de bloeding’ opgeleid

Twaalf zorgprofessionals uit Brabant zijn dinsdagavond 4 september opgeleid voor de cursus ‘Stop de bloeding - red een leven’. Tijdens deze cursus leren burgers en niet-medische hulpverleners hoe ze levensbedreigende bloedingen kunnen stelpen.
Eerste seniorinstructeurs cursus ‘Stop de bloeding’ opgeleid

Leo Geeraedts, initiatiefnemer van de cursus en traumachirurg in Amsterdam UMC, locatie VUmc, en Ingrid Ambagtsheer, senior opleidingsadviseur VUmc Academie, gaven de cursus aan de twaalf deelnemers die straks de basis- en instructeurscursussen van ‘Stop de bloeding - red een leven’ mogen gaan verzorgen.


Cursusaanbod in het kort

In de basiscursus van 2,5 uur leren cursisten hoe ze bij terreuraanslagen of ongevallen direct weten hoe levensbedreigend bloedverlies kunnen stelpen. Een van de hulpmiddelen daarvoor is de tourniquet; een knelverband dat om een arm of been wordt aangelegd om zeer ernstige bloedingen te stoppen. Daarnaast wordt in de cursus aandacht besteed hoe je door direct druk op de wond uit te oefenen ook levensbedreigende bloedingen kunt stelpen. Immers, niet iedereen heeft altijd een tourniquet op zak. Daardoor kunnen omstanders levens redden nog voordat de medische hulpverlening op gang is gekomen.


(Semi-)zorgprofessionals (medici, verpleegkundigen en EHBO-instructeurs) kunnen ook de instructeurscursus volgen. Deze opleiding duurt 3,5 uur en bevat een onderdeel didactische vaardigheden. Met de uitgebreide cursus mogen deelnemers na het behalen van hun certificaat de basiscursussen verzorgen.


Doeke Boersma, traumachirurg Jeroen Bosch Ziekenhuis, is initiatiefnemer van ‘Stop de bloeding’ in Brabant. “Het is mooi om te zien hoeveel animo er vanuit ons Brabantse netwerk is om aan dit project deel te nemen. De cursus heeft een erg praktische insteek voor zowel de leek als de (semi)zorgprofessional. Als zij voorbereid zijn met de juiste kennis, en zelfs een tourniquet op zak hebben om slagaderlijke bloedingen te stelpen, redden zij levens met een paar relatief simpele handelingen.”


Levensbelang

Huisarts Jasper Brouwer is enthousiast over de cursus en ziet ernaar uit om basis- en instructeurscursussen te gaan verzorgen. “Zelfs bij huis-, tuin- en keukenincidenten kan zich een levensbedreigende situatie voordoen. Het is dus een interessante cursus voor een breed publiek.” Daar sluit Ruud Verhalle, verpleegkundig specialist bij RAV Brabant Midden-West-Noord, zich bij aan. “Snel handelen bij bloedverlies is van levensbelang. Hoewel de tourniquet standaard in onze ambulance ligt, kunnen wij toch net te laat zijn. De eerste minuten zijn bepalend of iemand het redt.”

 
Meer weten?

Op de website www.stopdebloedingredeenleven.nl vindt u alle informatie. Volg onze website om meer te weten te komen over de ontwikkelingen in Brabant. Ook de ingangseisen voor de verschillende cursussen zijn hierop te vinden.