Strategisch ROAZ in het teken van Artifical Intelligence

Tijdens het jaarlijks Strategisch ROAZ op donderdagmiddag 12 december kwamen ruim 35 bestuurders uit de Brabantse acute zorgketen samen in Van der Valk Hotel Tilburg om kennis te delen en inspiratie op te doen rondom het thema Artificial Intelligence (A.I.).
Strategisch ROAZ in het teken van Artifical Intelligence

Na een kort welkomstwoord van Bart Berden, voorzitter ROAZ Brabant, blikte Christine Schepel, manager NAZB, terug op het afgelopen jaar en keek zij tevens vooruit naar 2025, waarbij de veelheid van activiteiten, projecten en thema's in het Brabantse acute zorgnetwerk de revue passeerden. Daarna kwamen diverse sprekers rondom het thema A.I. aan bod. 

 

Minder administratie dankzij A.I.

De eerste gastspreker was Frank van Deursen, huisarts in Den Dungen, die een presentatie gaf over spraakherkenning in de huisartsenzorg. Frank lichtte toe welke voordelen verschillende applicaties bieden in de (acute) zorgpraktijk. "Veel van deze technologie maakt gebruik van spraakherkenningssoftware om administratieve lasten in de zorg te verminderen, specifiek voor huisartsen. Tijdens consulten zet het systeem gesprekken met patiënten live om in tekst en vat deze automatisch samen in een SOEP-verslag (Subjectief, Objectief, Evaluatie, Plan). Dit helpt zorgverleners om meer aandacht te besteden aan de patiënt, terwijl de administratieve verwerking wordt geautomatiseerd. De (on)mogelijkheden van deze technologie dienen verder te worden onderzocht."

 

A.I. inzetten in de ambulancezorg

Rick de Kort, adviseur ambulancezorg GGD Brabant-Zuidoost, gaf een presentatie hoe A.I. kan helpen om de ambulancezorg zo efficiënt mogelijk te organiseren en de dekkingsgraad zo hoog mogelijk te houden. Binnen Brabant loopt er een project om deze mogelijkheden van A.I. breed in te kunnen gaan zetten in de praktijk. A.I. kan op basis van data een inschatting maken van de actuele wegsituatie, A.I. geeft informatie over vrijmeldtijden van ziekenhuizen en A.I. weet waar de ambulance het snelst terechtkan. Dit ondersteunt de centralist om te bepalen welke ambulance het best naar welke melding toe kan rijden en bij welke post de ambulance het beste kan wachten tot de volgende melding. Want, aldus Rick: "De snelste ambulance is niet altijd de dichstbijzijnde ambulance."

 

A.I. modellen combineren tot big data

Als laatste spreker gaf Andre Dekker, professor of Clinical Data Science bij Maastricht UMC en de Maastro Kliniek, een lezing over hoe A.I. kan bijdragen aan betere zorg. Een uitdaging van het doen van onderzoek is vaak het realiseren van toestemming voor het delen van data met verschillende zorgorganisaties. Daarvoor bedacht Andre met zijn onderzoekersteam een oplossing. "Door A.I. modellen van verschilende ziekenhuizen te combineren, kun je onderzoek doen zonder dat je data hoeft te delen." Andre ging vervolgens dieper in op diverse geavanceerde A.I. modellen, hoe je precies de juiste vragen stelt aan deze technologie, welke mogelijkheden er zijn om processen te automatiseren en efficiënter te maken en hoe A.I. de kwaliteit van zorg in de toekomst kan verbeteren. "De hype van A.I. is enorm, maar het vergt wel enige inspanning om het op de juiste manier in te zetten in de zorg. Neem gerust tien jaar de tijd voordat we echt profijt gaan hebben van deze geavanceerde technologie", besluit Andre.

 

Het jaarlijks Strategisch ROAZ werd afgesloten met een netwerkborrel.