Boa’s voorbereid op stoppen ernstig bloedverlies

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeenten Eindhoven en Breda weten vanaf woensdag 5 juni hoe ze levensbedreigende bloedingen kunnen stelpen. Zij volgden de cursus ‘Stop de bloeding - red een leven’.
Boa’s voorbereid op stoppen ernstig bloedverlies

‘Stop de bloeding - red een leven’ is de eerste gecertificeerde basiscursus die burgers en niet-medische hulpverleners in 2,5 uur leert hoe ze levensbedreigende bloedingen kunnen stelpen. Daardoor kunnen zij levens redden, nog voordat de medische hulpverlening op gang is gekomen. Zes boa’s van gemeente Eindhoven en vijf boa’s van gemeente Breda werden getraind in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg. Netwerk Acute Zorg Brabant en ETZ boden de cursus aan de gemeenten aan.

 

Praktische cursus

Kurt Clincke is boa in de gemeente Breda. “Een leerzame cursus!  Als boa ben ik dag en nacht op straat te vinden en vaak als eerste aanwezig bij incidenten voordat politie of ambulance arriveren. Ik heb al eens een aanrijding meegemaakt met ernstig bloedverlies waarbij ik te hulp moest schieten. Fijn dat ik nu weet hoe ik een tourniquet kan toepassen bij dit soort situaties.”

 

Karin Glazenborg, teamleider Stadstoezicht bij gemeente Eindhoven, oefende ook mee en kijkt met een goed gevoel terug op de bijeenkomst. “De cursus is praktisch ingestoken en een waardevolle aanvulling op de cursussen die mijn collega’s al volgen. “Je weet maar nooit wat je kunt tegenkomen op straat. Wij willen de rest van onze collega’s - zo’n tachtig man - deze cursus ook gaan aanbieden.”

 

Ook Doeke Boersma, traumachirurg in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, kijkt terug op een geslaagde training. “De cursus is belangrijk voor mensen met relatief weinig medische ervaring die na de training een groot verschil kunnen maken bij situaties met ernstig bloedverlies. En daardoor levens kunnen redden.”

 

Over het project

Initiatiefnemer van de cursus in Nederland is Leo Geeraedts, traumachirurg Amsterdam UMC en voormalig arts bij het Mobiel Medisch Team. De cursus is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Sinds de start in Nederland in 2016 zijn honderden instructeurs opgeleid en hebben duizenden burgers de basiscursus doorlopen. In vijf regio’s in Nederland, waaronder Brabant, wordt nu het project ‘Stop de bloeding - red een leven’ verder uitgerold.