Netwerkmiddag crisiscommunicatie

Voor communicatieprofessionals

Tijdens de themadag crisiscommunicatie verdiep je je aan de hand van actuele ontwikkelingen je kennis van crisiscommunicatie. Je leert meer over je vak aan de hand van crises en rampen uit het verleden. En tot slot leer je collega’s uit de regio kennen en versterk je de onderlinge banden.

Twee keer per jaar organiseren we een netwerkmiddag voor communicatieprofessionals. We zorgen voor een mooi programma met een inspirerende inhoud die altijd aansluit bij de laatste ontwikkelingen binnen het (crisis)communicatievak. Daarnaast vinden we netwerken en de banden versterken een belangrijk onderdeel van de bijeenkomst. Wij zorgen voor gedegen inhoud, inspirerende interactiviteit en goede energie. Drinken en het avondeten zijn inbegrepen. 

 

Programma woensdag 6 november | najaarseditie

Thema: scenario's in alle vormen en maten

Schrijf je in via het aanmeldingsformulier onderaan deze pagina (formulier niet zichtbaar? Accepteer dan eerst de cookies)

 

Wat gaan we doen?

We beginnen weer met twee praktijksituaties. We gaan luisteren naar twee ervaringsverhalen van collega’s. Zij delen hun ervaringen, waarna ze graag in gesprek gaan met jullie over de dilemma’s en vraagstukken waar ze tegenaan zijn gelopen tijdens de crisis. Daarnaast gaan we op de netwerkmiddag aan de slag met het afmaken van de scenariokaarten. Hoe kunnen wij jullie, en hoe kunnen we vooral elkaar, ondersteunen op het gebied van crisiscommunicatie? Ondersteunen in het kader opleiden, trainen en oefenen, bij het organiseren van de crisiscommunicatie en de planvorming.  

 

14:30 | Inloop

Binnenkomen, acclimatiseren en gedag zeggen tegen je communicatiecollega’s.

 

15:00 | Welkom 

Een kort welkom door Roy, Dianne en Charlotte.

 

15:15 | Casus: cyberaanval ouderenzorgorganisatie Joris Zorg

In de kerstvakantie van 2022 breken hackers in op de computersystemen van Joris Zorg. Vertrouwelijke gegevens van zowel cliënten als medewerkers zijn gehackt. Deze data is door de hackers ook online gepubliceerd. De ouderenzorgorganisatie staat voor moeilijke dilemma’s. Hoe bepaal je met welke data je aan de slag moet en hoe je communiceert met doelgroepen? Wat kan je communiceren, als er nog zoveel onzekerheden zijn, terwijl de perstelefoon roodgloeiend staat? Ga je hackers wel of niet betalen? Hoe verloopt die juridische afstemming? Wie heeft welke taken en verantwoordelijkheden op het gebied van de crisiscommunicatieorganisatie? Willemijn van Beers, communicatieadviseur, en Paul Verlaek, informatiemanager, lichten de casus toe.

 

16:15 | Casus: fraude LUMC

Wat als een zorgorganisatie te maken krijgt met een crisis of issue dat niet te maken heeft met de directe zorg aan patiënten of cliënten? Zoals het concentratiebesluit kinderhartchirurgie, media-aandacht voor fraude door een extern bureau en allerlei vervolgaandacht van dien. Roland Kroes, interim woordvoerder, deelt een aantal van zijn ervaringen en lessen op basis van zijn werkzaamheden voor het LUMC en andere zorgorganisaties.

 

17:00 | Eten 

Tijd voor een moment om collega’s te ontmoeten. 

 

17:45 | Bootcamp scenariokaarten maken, met ChatGPT

Na het eten gaan we in verschillende groepen aan de slag met het maken van scenariokaarten. We focussen ons op vijf verschillende incidenttypen die in elke zorgorganisatie kunnen voorkomen of zelfs meerdere organisaties kunnen raken. Dit zijn de onderwerpen die in het webinar in maart aan bod zijn gekomen. In de ELO van NAZB kun je dit webinar nog terugkijken.

Bij het maken van de scenariokaarten mag je gebruikmaken van ChatGPT. Dianne en Roy zijn aanwezig om te ondersteunen waar nodig. Jullie gaan aan de slag met een leeg format, een ingevuld voorbeeld van een cyberincident, en de handreiking crisiscommunicatie en het gebruik van ChatGPT toe.

 

Wil je alvast starten met ChatGPT? Begin dan met de ELearning in de ELO-omgeving. Of sluit aan bij het webinar Chat GPT op 24 september.

 

19:00 | Afronding netwerkmiddag 

Een korte recap van de dag: hoe hebben we het ervaren? En welke inzichten nemen we mee naar de voorjaarseditie in 2025?

 

19:30 | Netwerkborrel

Doe jij nog een laatste drankje mee met je communicatiecollega's?

 

20:00 | Einde netwerkmiddag

 

Doelgroep

Communicatieprofessionals van alle zorgorganisaties, adviseurs crisisbeheersing, crisiscoördinatoren, ROP-coördinatoren, en andere belangstellingen met een rol binnen de crisisbeheersing van de zorg.


Aantal deelnemers

Maximaal 100

 

Kosten

Gratis; de netwerkmiddagen worden bekostigd uit het centrale OTO-budget


Datum, tijd, locatie

Woensdag 6 november van 14:30 - 20:00 uur

Van der Valk Hotel Tilburg

Accepteer alle cookies om onze locatie te bekijken, klik hier om uw voorkeuren te wijzigen.