Cursus tactisch/strategisch waarnemen

Waarnemen op tactisch/strategisch niveau

Ziekenhuizen en Regionale Ambulance Voorziening (RAV) oefenen met enige regelmaat op tactisch en strategisch niveau. Vaak worden daarvoor tijdens crisisoefeningen respectievelijk het operationeel crisisteam (OCT) en het crisisbeleidsteam (CBT) in stelling gebracht. Deze cursus leert je op dit niveau gedrag te analyseren, interventies toe te passen en de juiste oplossingen te bieden, zodat de professionals kunnen groeien in hun functioneren.

Waarnemen wat je ziet gebeuren op tactisch en strategisch niveau tijdens een crisisoefening en dat goed teruggeven aan de deelnemers, is een complex proces. Daarom leren we je de denkrichtingen aan van crisisfunctionarissen die op dit niveau werkzaam zijn. Ook gaan we in op de ‘denk- en werktaal’ van het OCT en CBT, en de onderlinge positie en rollen van de teamleden. En we reiken je gereedschappen aan die je helpen de professionals op dit niveau centraal te stellen en verder te laten groeien.

 

We leren je de vijf processtappen voor waarnemen aan: informatie vergaren, managen van verwachtingen, voorbereiden op de oefening, waarnemen en evalueren en rapporteren. Tijdens de cursus wordt stilgestaan bij de competenties van een tactisch/strategisch waarnemer en hoe je die effectief kunt gebruiken. Politiek-bestuurlijk inzicht is op dit niveau bijvoorbeeld een van de belangrijke vaardigheden.

 

De cursus waarnemen op tactisch/strategisch niveau houdt rekening met het beleid, de richtlijnen en de hulpmiddelen die ontwikkeld worden door de werkgroep waarnemen van het kennisplatform Crisisbeheersing & OTO (deelnemers uit ziekenhuizen, GHOR en NAZB). Let op: om deze cursus te volgen dien je eerst de cursus operationeel waarnemen afgerond te hebben.

 

Na afloop…

 • ben je in staat een oefening waar te nemen op tactisch/strategisch niveau;
 • ben je in staat de competenties van een waarnemer op dit niveau effectief in te zetten;
 • ben je in staat gedrag te analyseren, interventies te kiezen en oplossingen te bieden;
 • ben je in staat je een oordeel te vormen en verbeterpunten aan te dragen;
 • ben je in staat tactvol te communiceren, te evalueren en te rapporteren. 

 

Programma

Dag 1: Theorie en praktijk

 • informatie vergaren
 • managen van verwachtingen
 • voorbereiden op een oefening
 • waarnemen
 • evalueren en rapporteren
 • competenties
   

Dag 2: Terugkomdag

Het programma voor deze dag komt tot stand op basis van jullie tussentijds opgedane ervaring, leer- en ontwikkelbehoeften. Vast onderdeel is het delen van ervaringen en extra oefenen onder deskundige begeleiding.


Aantal deelnemers

Maximaal 10


Tijdsinvestering

Thuiswerkopdracht (1 uur)
Twee cursusdagen (16 uur)

 

Doelgroep

Zorgprofessionals op tactisch of strategisch niveau binnen ROAZ-regio Brabant die willen waarnemen op het niveau van crisisbeleidsteams, operationele crisisteams of gecombineerde crisisteams op tactisch-strategisch niveau.


Toelatingseisen

De deelnemer bekleedt een functie op tactisch/strategisch niveau, of beschikt aantoonbaar over dit werk- en denkniveau.


Data

Wil je deze cursus volgen? Meld je dan aan via onderstaand formulier en dan nemen we contact met je op.

Accepteer alle cookies om onze locatie te bekijken, klik hier om uw voorkeuren te wijzigen.