Zorg en ICT beurs

Op 13, 14 en 15 juni vond de Zorg & ICT beurs plaats in Jaarbeurs Utrecht. NAZB was samen met Escape Room Designer aanwezig met de mobiele escaperoom, die sinds dit voorjaar door Brabant rijdt om zorgmedewerkers spelenderwijs meer kennis mee te geven over cybercriminaliteit.
Zorg en ICT beurs

Tijdens deze dagen kregen bezoekers informatie over cybercriminaliteit, het belang van aandacht voor dit thema en hoe de escapetruck daaraan een bijdrage kan leveren. Daarnaast werd bezoekers de kans geboden om zelf de escaperoom te ervaren. Hier maakten zij goed gebruik van. De tijdslots zaten al in rap tempo vol waardoor extra tijdslots nodig waren.

 

In totaal hebben 150 bezoekers de truck ervaren. Het publiek betrof professionals uit de verschillende zorgsectoren, onderwijssector en bezoekers vanuit ICT-bedrijven gespecialiseerd op het gebied van cybersecurity. Tijdens de debriefing kreeg iedereen de terugkoppeling van wat ze gedaan hadden tijdens de sessie en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. 

 

Creëren awareness

We kijken terug op een paar geslaagde beursdagen, vindt Rob van de Bergh, adviseur crisisbeheersing bij NAZB. "Ons belangrijkste doel was om mensen spelenderwijs kennis te laten maken met het thema cybercriminaliteit. Zij werden in een veilige omgeving geconfronteerd met verschillende vormen van cybercrime. Zo deden ze ervaring op, waardoor ze straks snel kunnen herkennen wanneer zij met dit thema geconfronteerd worden."

 

Collega-adviseur crisisbeheersing Patricia van Roessel knikt instemmend. "Het waren intensieve, maar vooral leuke, inspirerende en energiegevende dagen. Ik genoot ervan om te zien dat mensen met een lach op het gezicht de escape 'uitdaging'  aangingen, het spel speelden en stralend de escapetruck verlieten. Het was zeer waardevol om met zovelen te praten over het belang van cybersecurity. Hopelijk zijn we daarmee een stapje dichterbij gekomen in het creëren van meer awareness en komt dit thema op de agenda bij medewerkers, bestuurders en managers van organisaties van de deelnemers. En dat is belangrijk, want cyberaanvallen vormen een substantieel risico op het borgen van de zorgcontinuïteit."

 

Eén team

Oud-collega en medegrondlegger van de mobiele escaperoom Bart van Bragt was de afgelopen dagen ook aanwezig op de beurs. "Mensen die na een oefening over zo'n belangrijk onderwerp met een glimlach de escapetruck verlaten, zijn super gemotiveerd om collega's te bestuiven met alles dat ze gezien hebben. Door deze kennis over te brengen naar hun collega's zorgen we dat niet enkel de deelnemers, maar ook hun onmiddellijke collega's steeds bewuster omgaan met de 'gevaren' van de online wereld.

 

Het leuke van het begeleiden van deze groepen op de beurs is dat je acht mensen bij elkaar brengt die elkaar niet kennen en die samen de uitdaging aangaan om de escapetruck te doorlopen. Iedereen bracht zijn/haar eigen kennis mee, wat zorgde dat ze samen als team hun doel bereikten."

 

Meer informatie

Wil je ook een keer de escaperoom ervaren binnen in jouw organisatie? Op deze pagina vind je meer informatie. 

 

Lees ook het artikel terug op de website van De Crisismanager als je benieuwd bent hoe het in zijn werk gaat.