Stop de bloeding cursussen, een terugblik

Alweer twee jaar geleden startte NAZB met de uitrol van het project Stop de bloeding - red een leven in Brabant. Tijd voor een korte terugblik.
Stop de bloeding cursussen, een terugblik

Stop de bloeding - red een leven is de eerste gecertificeerde cursus die burgers en niet-medische hulpverleners leert hoe ze levensbedreigende bloedingen kunnen stelpen en zo mogelijk levens redden nog voor de medische hulpverlening op gang is gekomen na bijvoorbeeld een terreuraanslag of ongeval. Voor zorgprofessionals
(medici, verpleegkundigen en EHBOinstructeurs) is de instructeurscursus beschikbaar waardoor zij na het behalen van hun certificaat de basiscursussen mogen verzorgen.


Sinds de start van het project in Brabant in 2018 volgden bijna 140 EHBO-instructeurs, ambulanceverpleegkundigen, SEH-verpleegkundigen en medisch professionals uit onze regio en daarbuiten de instructeurscursus bij NAZB. Daarnaast zijn ruim 100 basiscursisten getraind. De door NAZB opgeleide instructeurs gingen enthousiast aan de slag met het geven van basiscursussen aan bedrijven en EHBO-verenigingen.

 

Zo zorgen we samen ervoor dat steeds meer mensen in Nederland weten wat te doen bij levensbedreigend bloedverlies. Na het volgen van de instructeurscursus zijn instructeurs 2 tot 4 jaar bevoegd om de basiscursus te geven. Momenteel wordt gewerkt aan een opfriscursus (een e-learning en fysiek onderdeel) waarmee instructeurs hun bevoegdheden kunnen verlengen. De herhalingscursus komt waarschijnlijk begin 2021 beschikbaar. Instructeurs die door NAZB zijn opgeleid, krijgen bericht wanneer zij de herhalingscursus kunnen volgen.