Samen beslissen in de traumazorg

Vier Brabantse ziekenhuizen starten dit najaar met de implementatie van ‘Samen beslissen in de traumazorg’, een door het Zorginstituut gesubsidieerd project. NAZB coördineert het initiatief.
Samen beslissen in de traumazorg

Máxima Medisch Centrum, St. Anna Ziekenhuis, Catharina Ziekenhuis en ETZ starten met de Clavicula Keuzehulp (PATIENT+). Die helpt patiënten met een breuk aan het sleutelbeen om een behandeling te kiezen (opereren of conservatief behandelen) die het best bij hen past.

 

Keuzehulp

De patiënt neemt thuis de Keuzehulp door. Voor- en nadelen van de behandeling staan op een rij. Daardoor is de patiënt goed voorbereid op het gesprek met de specialist. Tijdens het spreekuur maken patiënt en zorgverlener samen een keuze.

 

Vragenlijsten

Een ander doel van het project is om middels PROMIS uitkomstinformatie in de spreekkamer toe te passen. Patient Reported Outcomes (PROs) worden gebruikt om patiënten te monitoren in de klinische praktijk. Het gebruik van PROs kent echter uitdagingen. Zo is er een wildgroei aan vragenlijsten die hetzelfde beogen te meten. Daarnaast ervaren patiënten vragenlijsten als belastend, waardoor resultaten niet betrouwbaar zijn.

 

In PROMIS zijn alle bestaande PROMs samengevoegd tot één nieuwe set die meer valide, betrouwbaar en responsief is. PROMIS is klantvriendelijker en efficiënter door nieuwe innovatieve technologieën als Computer Adaptief Testen.

 

In Brabant

Het ETZ is gestart met de bouw van PROMIS vragenlijsten in het EPD. De patiënt vult de vragenlijsten in vooraf aan het policonsult. Uitkomstinformatie is zichtbaar voor de patiënt en professional in het EPD én vormt onderdeel van het gesprek in de spreekkamer.

 

Op korte termijn volgen Bernhoven, Catharina Ziekenhuis en St. Anna Ziekenhuis.