Naar welk ziekenhuis vervoer ik mijn gewonde patiënt?

De Trauma Triage App, kortgezegd TTapp, kan ambulancemedewerkers helpen te bepalen naar welk ziekenhuis zij patiënten het beste kunnen vervoeren.
Naar welk ziekenhuis vervoer ik mijn gewonde patiënt?

Ambulancepersoneel doet het overwegend goed in het triëren van multitraumapatiënten naar een level 1 traumacentrum. Toch blijkt uit onderzoek dat het Landelijk Protocol Ambulancezorg (LPA) niet altijd voldoende handvatten biedt om patiënten naar het juiste ziekenhuis te vervoeren.

 

Daar hebben onderzoekers van UMC Utrecht iets op bedacht: een algoritme dat berekent of een patiënt ernstig gewond is. “Met dit algoritme wordt meer dan 90 procent van de ernstig gewonde patiënten herkend”, legt onderzoeker Eveline van Rein uit.

 

Algoritme

Het algoritme is beschikbaar via een app en vorig najaar getest in Midden-Nederland. Sinds kort doet ook RAV Brabant Midden-West-Noord mee met de pilot, als tweede regio in Nederland. Het werkt als volgt: in de ambulancewagen is een iPad beschikbaar waarop de app geïnstalleerd staat.

 

Ambulancezorgprofessionals geven antwoord op een aantal vragen, zoals leeftijd, zuurstofsaturatie en plaats van het letsel. Ook het advies van de zorgverlener wordt meegenomen. Vervolgens berekent de app naar welk ziekenhuis de patiënt het beste gebracht kan worden. Invullen duurt minder dan een minuut. “De app is in overleg met het Regionaal Trauma Overleg afgestemd op de populatie en demografische gegevens van deze regio”, licht Van Rein toe.

 

Onderzoek

Komend jaar worden de gegevens uit de app verder onderzocht en bekeken in hoeverre de acute patiënt op de juiste plek is terechtgekomen en hoe ambulancepersoneel gebruik heeft gemaakt van de adviezen in de app.