Innovatieve behandelmethode bij bekkenfracturen

Met een nieuwe operatietechniek komen broze ouderen met een osteoporotische bekkenfractuur sneller op de been. Traumachirurg Marc Guijt van het Elkerliek ziekenhuis voert deze bekkenringfixatie met IlluminOss als enige in Nederland uit.
Innovatieve behandelmethode bij bekkenfracturen

Bij de operatietechniek vindt een kleine incisie plaats waarbij een flexibel implantaat wordt ingebracht dat onder invloed van blauw licht hard wordt. Traumachirurg Marc Guijt heeft inmiddels 33 patiënten behandeld met deze minimaal invasieve behandelmethode. “Meer dan de helft van de patiënten kan weer terug naar huis. Voorheen werden deze vaak broze ouderen met een bekkenfractuur niet meer geopereerd wegens de grote risico’s op complicaties. Met als gevolg dat zij aan bed gekluisterd bleven, in een rolstoel terechtkwamen en/of naar een verpleeghuis moesten.”

 

Minder pijn

Dankzij deze operatie zijn ouderen sneller mobiel, is de kans op infecties kleiner, hoeven ze minder vaak naar het verpleeg- of verzorgingshuis en ervaren ze minder pijn. De eerste resultaten geven aan dat de pijn de dag na de operatie is afgenomen met 50 procent. “Dat heeft als mooie bijkomstigheid dat zware medicatie zoals Morfine minder ingezet hoeft te worden, wat weer een positieve uitkomst heeft op het algehele herstel voor de patiënt.”

 

Verwijzing

De traumachirurg hoopt dat in de toekomst veel meer patiënten in Nederland met deze behandelmethode geholpen kunnen worden. “Door de vergrijzing wordt deze kwetsbare patiëntencategorie nog groter. Met de personele tekorten in de verpleegzorg biedt het als uitkomst dat patiënten langer thuis kunnen blijven wonen. Daarnaast draagt het positief bij aan de kwaliteit van leven van de patiënt.”