Dashboard toont welke verloskamers beschikbaar zijn

Bij de start van een bevalling wil de betrokken verloskundige zo snel mogelijk weten in welk ziekenhuis een verloskamer beschikbaar is. Verloskundigen zien vanaf heden in één oogopslag op een online dashboard of verloskamers vrij zijn in Bernhoven (Uden), Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch) en Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (Tilburg).
Dashboard toont welke verloskamers beschikbaar zijn

Verloskundige capaciteitsproblemen zijn al jarenlang een landelijke zorg. Zeker in periodes waarin het extra druk is, zoals de zomerperiode, is het vaak moeilijk voor een verloskundige om een plek te vinden waar de zwangere kan bevallen. Daarmee komt de toegankelijkheid van zorg in gevaar. Het nieuwe dashboard brengt hier verandering in. De provincie Noord-Brabant is de tweede regio in Nederland die start met een dashboard voor de verloskundige beddencapaciteit. De pilot duurt zes maanden.

 

Dashboard

Het dashboard toont de actuele capaciteit van geboortezorg; het aantal vrije verloskamers. Ook vindt de verloskundige algemene informatie terug in het portaal, zoals de werkafspraken, handleiding voor het gebruik van het dashboard en de routebeschrijving naar het ziekenhuis. Vier keer per dag wordt de capaciteit handmatig geactualiseerd in het dashboard. De verloskundige ziet daarin drie kleuren: groen, oranje of rood. De verloskundige belt in eerste instantie alleen naar een ziekenhuis dat op groen staat om de zwangere aan te melden. Bij rood is er alleen plek voor acute situaties, zoals bij een bevalling die dreigt mis te gaan en moeder en kind in gevaar komen. Ook dan moet de verloskundige bellen naar het ziekenhuis. Het uitgangspunt blijft dat de zwangere naar het ziekenhuis van voorkeur kan gaan.

 

Via een persoonlijke inlog bekijken de verloskundigen het dashboard via hun tablet, laptop of mobiele telefoon. Ziekenhuizen die nog niet aangesloten zijn bij de pilot worden gewoon gebeld door de verloskundige om te kijken of er een bed vrij is op de verloskamers, voor hen verandert de huidige werkwijze dus niet.

 

Samenwerking

De start en inrichting van het dashboard kwam tot stand door samenwerking tussen Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), Bernhoven, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ), verloskundigen samenwerkingsverbanden VerlosDenBosch, KIEM en Fam. Karika van Hemert, verloskundige bij VSV @ Verlosdenbosch en lid van de implementatiewerkgroep van de pilot, is enthousiast. “Een bevalling is een spannende gebeurtenis voor de aanstaande moeder en haar naasten. Als verloskundige wist ik voorheen niet of er bedden vrij zijn in het ziekenhuis waar de zwangere naartoe wil. Belrondjes naar ziekenhuizen kosten verloskundigen, maar ook de ziekenhuizen, vaak veel kostbare tijd, en het creëert extra spanningen bij de vrouw die op het punt staat te bevallen. In het dashboard zie ik direct waar plek is. Met één telefoontje kunnen we daarna meteen naar het ziekenhuis. Dat zorgt voor veel rust bij de zwangere, haar partner en de verloskundige.”

 

De implementatiewerkgroep wordt ondersteund door Netwerk Acute Zorg Brabant. Kim Holtkamp, adviseur bij NAZB: “In de coronacrisis zagen we hoe belangrijk het is om zicht te hebben op de capaciteit van zorginstellingen en snel met elkaar te kunnen schakelen. Het dashboard voor de verloskundige beddencapaciteit is daarom een uitkomst. Want verloskundige zorg is ketenzorg. Het is mooi om te zien hoe hard iedereen heeft gewerkt om deze pilot mogelijk te maken. We hopen daarmee de verloskundige zorg in de regio verder te verbeteren.”