Opleiding omgevingsanalist

Crisiscommunicatie

Als omgevingsanalist ben je dé sleutelfunctionaris om de buitenwereld naar binnen te halen. Je voert de eerste stap in het proces van ‘Analyse, Advies en Aanpak’ uit in de crisiscommunicatie-operatie. Wil jij weten wat je te doen staat als omgevingsanalist? Deze opleiding leert je deze rol in te vullen. De functietraining is geschikt voor professionals die nieuw zijn in de functie én voor professionals die bijgeschoold willen worden binnen het vakgebied.

Vanuit je functie als omgevingsanalist is het jouw taak om de buitenwereld langs de drie doelstellingen van crisiscommunicatie te leggen. Vervolgens werk je het bijbehorende advies uit en lever je de analyse op aan de HToC. Ondanks de tijdsdruk, de grote belangen en de snelle ontwikkelingen binnen social media leer je adequaat te reageren op elke situatie.


Na afloop...

Ben je als omgevingsanalist toegerust om een heldere en kwalitatief goede analyse met bijhorend advies te maken;
Kan je makkelijker samenwerken binnen de NAZB-crisiscommunicatie pool, omdat ook andere omgevings-analisten deze opleiding gevolgd hebben.
 

Programma

Om succesvol één van de functies binnen het operationele proces crisiscommunicatie goed uit te voeren, heb je overzicht en inzicht nodig wat crisisbeheersing en crisiscommunicatie inhoudt. Daarom is het verplicht om de Basis e-learning crisisbeheersing en crisiscommunicatie te volgen voordat je aan de opleiding Omgevingsanalist kan deelnemen.

 

De basisopleiding Omgevingsanalist start met een tweede e-learning, gericht op:

 • de basisprincipes van omgevingsanalyse;
 • informatie onttrekken uit (online) nieuwsmedia, sociale media en websites;
 • informatiebehoeften, betekenisgeving (duiding) en gedragingen (direct betrokkenen, publiek en media) registreren;
 • het formuleren van een advies op basis van wat in de ‘buitenwereld’ is waargenomen.
   

Programmaonderdelen basisopleiding

In het klassikale deel kijken we terug op de e-learning. We beantwoorden openstaande vragen en bespreken eerder ingeleverde opdrachten. Daarna gaan de deelnemers aan de slag met het maken van een Rapport Omgevingsbeeld in de virtuele oefenomgeving. De omgevingsanalyses worden vervolgens plenair besproken.


Tijdsinvestering

E-learning: 8-10 uur
Praktijkdeel: 3,5 uur
 

Aantal deelnemers

Minimaal 10
Maximaal 12

 

Toelatingseisen

 • je hebt HBO werk- en denkniveau;
 • je hebt ruime ervaring met perswoordvoering, zowel inhoudelijk als procesmatig;
 • je hebt kennis over en inzicht in je eigen organisatie;
 • je bent lid van de Taakorganisatie tijdens een crisissituatie.
   

Basisopleiding

Deze opleiding wordt afgesloten met een basisoefening, waaraan je mag deelnemen na afronding van de opleiding. Samen met collega’s uit de regio word je ondergedompeld in een realistisch scenario. Door de speciaal hiervoor ontwikkelde virtuele oefenomgeving ervaar je een échte crisis aan den lijve. De basisoefening wordt twee keer georganiseerd. Aan iedere oefening moet in ieder geval een Hoofd Taakorganisatie Communicatie meedoen. Meld je aan via onderstaand formulier.


Verdiepingsopleiding

Je hebt de basisopleiding afgerond en je wilt jouw vakbekwaamheid tijdens een crisiscommunicatie-operatie verder versterken. Dan is deze verdiepingsopleiding voor jou geschikt. Aan de hand van een complex realistisch scenario ga je aan de slag. Meld je aan via onderstaand formulier.

 

Verdiepingsoefening

De verdiepingsopleiding wordt afgesloten met een verdiepingsoefening, waaraan je mag deelnemen na afronding van de opleiding. Opnieuw ervaar je een echte crisis aan den lijve en geef je invulling aan jouw crisisfunctie. Meld je aan via onderstaand formulier.