OPLEIDING | Persvoorlichting en operationele woordvoering

Als persvoorlichter ben je het gezicht naar buiten. Deze opleiding leert je die rol in te vullen richting de media. Wil jij weten wat je te doen staat bij persvoorlichting? Wil jij een goede persvoorlichter zijn voor jouw organisatie? Volg dan de opleiding Persvoorlichting en operationele woordvoering. Deze opleiding is geschikt voor professionals die nieuw zijn in de functie én voor professionals die bijgeschoold willen worden binnen het vakgebied.

 

Direct naar aanmelden

Je zorginstelling moet onder alle omstandigheden woordvoering kunnen geven. Jij zorgt ervoor dat ‘feiten en omstandigheden’ en waar nodig instructies gecommuniceerd worden naar de pers. Ondanks de tijdsdruk, de grote belangen en de snelle ontwikkelingen voer je het woord en leer je adequaat te reageren op een crisissituatie. Om de functie van persvoorlichter goed uit te kunnen voeren, heb je overzicht en inzicht nodig in jouw organisatie.
We werken vanuit concrete scenario’s en oefenen realistische praktijkvoorbeelden. Ook besteden we aandacht aan het inhoudelijk uitvoeren van perswoordvoering voor camera.

 

Na afloop…

 • Ben je als operationeel persvoorlichter in staat de regie te nemen in de woordvoering tijdens een bijzondere gebeurtenis en je eigen zorgorganisatie door een crisis heen te loodsen;
 • Kan je makkelijker samenwerken binnen de NAZB-crisiscommunicatiepool, omdat ook andere persvoorlichters deze opleiding gevolgd hebben.

 

 

Programma

Om succesvol één van de functies binnen het operationele proces crisiscommunicatie goed uit te voeren, heb je overzicht en inzicht nodig wat crisisbeheersing en crisiscommunicatie inhoudt. Daarom is het verplicht om de Basis e-learning crisisbeheersing en crisiscommunicatie te volgen voordat je aan de opleiding Persvoorlichting en operationele woordvoering kan deelnemen.

 

Programmaonderdelen basisopleiding

 • Werken op basis van de doelstellingen van crisiscommunicatie;
 • In staat zijn de vrijgegeven ‘feiten en omstandigheden’ te vertalen naar de pers;
 • Op basis van praktijkcases en onder tijdsdruk productie leveren;
 • Omgaan met de mandaatregeling en de beschikbare communicatiekanalen;
 • Kennis van het verschil tussen inhoud en procescommunicatie.

 

Tijdsinvestering

 • E-learning: 3-4 uur
 • Praktijkdeel: 3,5 uur

 

Aantal deelnemers

 • Minimaal 5
 • Maximaal 7


Toelatingseisen

 • Je hebt HBO werk- en denkniveau;
 • Je hebt ruime ervaring met perswoordvoering, zowel inhoudelijk als procesmatig;
 • Je hebt kennis over en inzicht in je eigen organisatie;
 • Je bent lid van de Taakorganisatie tijdens een crisissituatie.

 

Het NAZB toetst samen met de opleiders je aanmelding, waarna je een bevestiging van deelname ontvangt.

 

DATA BASISOPLEIDING

20 maart of 27 maart 2018, plus basis oefening op 22 of 23 mei 2018


BASISOEFENING

Deze opleiding wordt afgesloten met een basisoefening, waaraan je mag deelnemen na afronding van de opleiding. Samen met collega’s uit de regio word je ondergedompeld in een realistisch scenario. Door de speciaal hiervoor ontwikkelde virtuele oefenomgeving ervaar je een échte crisis aan den lijve. De basisoefening wordt twee keer georganiseerd: 22 mei 2018 van 13.00 – 16.30 uur (groep 1) en 23 mei 2018 van 9.00 – 12.30 uur (groep 2). Aan iedere oefening moet in ieder geval een Hoofd Taakorganisatie Communicatie meedoen. Meld je aan via onderstaand formulier.


VERDIEPINGSOPLEIDING

Je hebt de basisopleiding afgerond en je wilt jouw vakbekwaamheid tijdens een crisiscommunicatie-operatie verder versterken. Dan is deze verdiepingsopleiding voor jou geschikt. Aan de hand van een complex realistisch scenario ga je aan de slag. De verdiepingsopleiding vindt plaats op 21 juni 2018 van 13.00 – 16.30 uur. Meld je aan via onderstaand formulier.


VERDIEPINGSOEFENING

De verdiepingsopleiding wordt afgesloten met een verdiepingsoefening, waaraan je mag deelnemen na afronding van de opleiding. Opnieuw ervaar je een echte crisis aan den lijve en geef je invulling aan jouw crisisfunctie. Deze verdiepingsoefening vindt plaats op 13 september 2018 van 9.00 – 12.30 uur (groep 1) en van 13.00 – 16.30 uur (groep 2). Meld je aan via onderstaand formulier.

 

Locatie

Van der Valk Hotel

Klein Zwitserland 8

5126 TA Gilze

 

Terug naar overzicht

 

 

Aanmeldingsformulier

Aanmelden voor de BASISOPLEIDING | Persvoorlichting en operationele woordvoering.

 


Datum:


Achternaam*
Voorvoegsels
Voorletters*
Voornaam*
Geslacht*

Emailadres*
Telefoonnummer werk:
Mobiele telefoonnummer:
Naam organisatie:*
Adres organisatie:*
Functie:*
Huidige rol in crisisorganisatie zorginstelling
Dieetwensen:
Opmerkingen:
Velden met een * zijn verplicht
Print