Opleiding Publieksvoorlichting

Crisiscommunicatie

Als publieksvoorlichter ben je de spin het web voor het schrijven van een liveblog, het maken van Q&A’s (veelgestelde vragen) en social-mediaberichten. Deze opleiding leert je die rol in te vullen. Wil jij weten wat je te doen staat als publieksvoorlichter? Wil jij een goede publieksvoorlichter zijn voor jouw organisatie? Volg dan de opleiding Publieksvoorlichting binnen zorginstellingen.

Je zorginstelling moet onder alle omstandigheden goede teksten kunnen leveren. Jij zorgt ervoor dat ‘feiten en omstandigheden’ en waar nodig instructies worden vertaald naar webteksten. Ondanks de tijdsdruk, de grote belangen en de snelle ontwikkelingen reageer je adequaat op een crisissituatie, met gebruikmaking van een aantal handige hulpmiddelen.

 

Om de functie van publieksvoorlichter goed uit te kunnen voeren, heb je overzicht en inzicht nodig in jouw organisatie. We werken vanuit concrete scenario’s en oefenen realistische praktijkvoorbeelden. Ook besteden we tijdens het klassikale dagdeel aandacht aan het inhoudelijk uitvoeren van het schrijven van liveblogs en Q&A’s.


Na afloop…

 • ben je als publieksvoorlichter in staat om een liveblog en Q&A’s op te leveren voor je eigen zorginstelling, op basis van feiten en omstandigheden en instructies;
 • kan je makkelijker samenwerken binnen de NAZB-crisiscommunicatiepool, omdat ook andere publieksvoorlichters deze opleiding gevolgd hebben.
   

Programma

Om succesvol een van de functies binnen het operationele proces crisiscommunicatie goed uit te voeren, heb je overzicht en inzicht nodig wat crisisbeheersing en crisiscommunicatie inhoudt. Daarom is het verplicht om de Basis e-learning crisisbeheersing en crisiscommunicatie te volgen voordat je aan de opleiding Publieksvoorlichting binnen zorginstellingen kan deelnemen.


Programmaonderdelen basisopleiding

 • werken op basis van de doelstellingen van crisiscommunicatie;
 • in staat zijn de vrijgegeven ‘feiten en omstandigheden’ te vertalen in tekst;
 • op basis van praktijkcases en onder tijdsdruk productie leveren;
 • omgaan met de mandaatregeling en de beschikbare communicatiekanalen;
 • kennis van het verschil tussen inhoud en procescommunicatie.

 

Tijdsinvestering

E-learning: 3-4 uur
Praktijkdeel: 3,5 uur

 

Doelgroep

Publieksvoorlichters en webredacteuren (die beide in staat zijn tekstproducties op te leveren)


Aantal deelnemers

Minimaal 8
Maximaal 12

 

Toelatingseisen

 • je hebt HBO werk- en denkniveau;
 • je hebt ruime ervaring met publieksvoorlichting, zowel inhoudelijk als procesmatig;
 • je hebt kennis over en inzicht in je eigen organisatie;
 • je bent lid van de Taakorganisatie tijdens een crisissituatie.

 

Basisopleiding

Deze opleiding wordt afgesloten met een basisoefening, waaraan je mag deelnemen na afronding van de opleiding. Samen met collega’s uit de regio word je ondergedompeld in een realistisch scenario. Door de speciaal hiervoor ontwikkelde virtuele oefenomgeving ervaar je een échte crisis aan den lijve. Aan iedere oefening moet in ieder geval een Hoofd Taakorganisatie Communicatie meedoen. Meld je aan via onderstaand formulier.


Verdiepingsopleiding

Je hebt de basisopleiding afgerond en je wilt jouw vakbekwaamheid tijdens een crisiscommunicatie-operatie verder versterken. Dan is deze verdiepingsopleiding voor jou geschikt. Aan de hand van een complex realistisch scenario ga je aan de slag. Meld je aan via onderstaand formulier.


Verdiepingsoefening

De verdiepingsopleiding wordt afgesloten met een verdiepingsoefening, waaraan je mag deelnemen na afronding van de opleiding. Opnieuw ervaar je een echte crisis aan den lijve en geef je invulling aan jouw crisisfunctie. Meld je aan via onderstaand formulier.