Actueel
“Mooie, uitdagende reis richting ketensamenwerking” 30 november 2018 “Mooie, uitdagende reis richting ketensamenwerking”

Eelko Netten, adviseur crisisbeheersing & opleiden, trainen, oefenen (OTO), neemt afscheid van NAZB. Eelko stapt over naar de energiesector als Senior Expert business continuity management en crisis management.

Lees meer >
Verslag themabijeenkomst crisisbeheersing 15 november 19 november 2018 Verslag themabijeenkomst crisisbeheersing 15 november

NAZB organiseerde op donderdag 15 november een themabijeenkomst crisisbeheersing voor sleutelfunctionarissen van Brabantse zorginstellingen in de Ruwenberg te Sint Michielsgestel. 

Lees meer >
Bekijk de factsheet van de traumaregistratie 2017 08 november 2018 Bekijk de factsheet van de traumaregistratie 2017

De traumaregistratiecijfers 2017 van de regio Noord-Brabant zijn samengevat in een overzichtelijke factsheet.

Lees meer >
Uitnodiging Kenniskring crisisbeheersing donderdag 15 november 07 november 2018 Uitnodiging Kenniskring crisisbeheersing donderdag 15 november

Op donderdag 15 november vindt weer een kenniskring plaats in Hotel de Ruwenberg (Ruwenbergstraat 7, Sint-Michielsgestel). Vier verschillende thema’s omtrent crisis en rampen staan hierbij centraal, waaronder het waterincident bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis eind 2017. De doelstelling is om hiermee samen te leren van recente, bijzondere crises en rampen.

Lees meer >
Geslaagde rampenoefening ETZ en ketenpartners 05 november 2018 Geslaagde rampenoefening ETZ en ketenpartners

De grote rampenoefening in de vroege ochtend van zaterdag 3 november in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en Willem II Stadion was een succes. Tijdens de ketenoefening werd het Ziekenhuis RampenOpvangPlan (ZiROP) getest, met als scenario een terroristisch incident.

Lees meer >
Schrijf u in voor de basiscursus Stop de bloeding 23 oktober 2018 Schrijf u in voor de basiscursus Stop de bloeding

U kunt zich vanaf nu inschrijven voor de basiscursus ‘Stop de bloeding - red een leven’. De cursus vindt plaats op maandag 26 november van 18.00-20.30 uur in het ETZ Elisabeth (Hilvarenbeekseweg 60, Tilburg).

Lees meer >
‘Mijn ambitie? Passende zorg voor de traumapatiënt’ 20 oktober 2018 ‘Mijn ambitie? Passende zorg voor de traumapatiënt’

Welkom nieuwe collega! Anne-Marie Julicher werkt de komende twee jaar als projectleider ‘Samen Beslissen in de traumazorg’. 

Lees meer >
Traumapatiënt kiest samen met dokter behandelplan 01 oktober 2018 Traumapatiënt kiest samen met dokter behandelplan

Hoe kan een traumapatiënt samen met zijn dokter de beste behandeling kiezen? Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg ontwikkelt een online tool waarmee patiënten zich beter kunnen voorbereiden op het gesprek met de behandelaar. Deze Keuzehulp helpt patiënten na een ongeval om samen met de dokter een weloverwogen keuze te maken uit alle behandelopties.

Lees meer >
Zorgpad niet-specifieke klacht bij ouderen moet zorg verbeteren 21 september 2018 Zorgpad niet-specifieke klacht bij ouderen moet zorg verbeteren

De projectgroep kwetsbare ouderen en spoedzorg stelde een zorgpad op voor ouderen met niet-specifieke klachten. Het zorgpad is onderdeel van een onderzoek om te inventariseren hoe de zorg voor deze kwetsbare patiëntencategorie verbeterd kan worden.

Lees meer >
Eerste seniorinstructeurs cursus Stop de bloeding opgeleid 18 september 2018 Eerste seniorinstructeurs cursus Stop de bloeding opgeleid

Twaalf zorgprofessionals uit Brabant zijn dinsdagavond 4 september opgeleid voor de cursus ‘Stop de bloeding - red een leven’. Tijdens deze cursus leren burgers en niet-medische hulpverleners hoe ze levensbedreigende bloedingen kunnen stelpen. 

Lees meer >
Dagsymposium over vergrijzing in de zorg 17 september 2018 Dagsymposium over vergrijzing in de zorg

Het jaarlijkse dagsymposium van de Werkgroep Educatieve Symposa (WES) regio Zuid staat dit jaar in het teken van vijftig jaren vergrijzing in de zorg. Het symposium vindt plaats op 22 november 2018 bij Cultureel centrum Jan van Besouw (Thomas van Diessenstraat 1 in Goirle).

Lees meer >
Betere zorg tijdens rampen en crises 12 september 2018 Betere zorg tijdens rampen en crises

Op 30 augustus en 4 september 2018 werd in Tilburg het startschot gegeven voor het project Informatiemanagement in het geneeskundig netwerk. Het doel: het 24/7 uitwisselen van relevante informatie over incidenten tussen ziekenhuizen, huisartsenposten, ambulancediensten, GGD en de Geneeskundige HulpverleningsOrganisatie in de Regio (GHOR).

Lees meer >
“Psychiatrische en somatische zorg komt samen” 06 september 2018 “Psychiatrische en somatische zorg komt samen”

Op de HAP van het Jeroen Bosch Ziekenhuis werkt een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV’er) van Reinier van Arkel.

Lees meer >
NAZBericht 19 online 31 augustus 2018 NAZBericht 19 online

NAZBericht 19 is uit. Alle ketenpartners ontvangen een papieren exemplaar. Lees het magazine ook online op onze website.

Lees meer >
Proactieve spoedzorgketen 31 augustus 2018 Proactieve spoedzorgketen

De Brabantse acute zorgketen wordt geconfronteerd met uitdagingen op het gebied van zorgvraag en -aanbod. Om proactief in te spelen op ontwikkelingen en veranderingen waarmee de Brabantse ketenzorg de komende vijf jaar te maken krijgt, start NAZB samen met adviesbureau SiRM (Strategies in Regulated Markets) het project Proactieve spoedzorgketen.

Lees meer >
SEH TweeSteden sluit per 1 september van 20.00 tot 08.00 uur 17 augustus 2018 SEH TweeSteden sluit per 1 september van 20.00 tot 08.00 uur

In aanloop naar de volledige sluiting van de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) op locatie ETZ TweeSteden gaat het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg vanaf zaterdag 1 september 2018 over tot een gedeeltelijke sluiting van deze SEH aan de Dr. Deelenlaan, van acht uur ’s avonds tot acht uur ’s ochtends. 

Lees meer >
Vacature senior projectleider 30 juli 2018 Vacature senior projectleider

We zoeken een nieuwe collega! Solliciteer op de functie van senior projectleider voor het project "Samen beslissen in de traumazorg - transparant en efficiënt".

Lees meer >
‘Ik wil als arts het beste uit mezelf halen’ 27 juli 2018 ‘Ik wil als arts het beste uit mezelf halen’

Welkom nieuwe collega! Roos Havermans (25) werkt sinds kort als arts-onderzoeker bij NAZB.

Lees meer >
Verkeersslachtoffers Brabant in beeld 16 juli 2018 Verkeersslachtoffers Brabant in beeld

De traumaregistratie van 2017 is in het voorjaar binnen de gestelde deadline afgerond. Een hele klus! Wij danken onze ketenpartners weer voor de samenwerking.

Lees meer >
Checklist overdracht natte neonaat slechte start 13 juli 2018 Checklist overdracht natte neonaat slechte start

De focusgroep acute obstetrie heeft een checklist gemaakt om de ketenzorg voor de acuut bedreigde natte neonaat te optimaliseren. De verspreiding hiervan is in de regio gestart.

Lees meer >
Verslag themabijeenkomst crisisbeheersing 7 juni 2018 18 juni 2018 Verslag themabijeenkomst crisisbeheersing 7 juni 2018

Op donderdag 7 juni organiseerde Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB) een themabijeenkomst crisisbeheersing voor sleutelfunctionarissen van Brabantse zorginstellingen in de Ruwenberg te Sint Michielsgestel. Centraal thema was de veiligheid van hulpverleners en zorginstellingen. 

Lees meer >
'Je leert van verschillen' 05 juni 2018 'Je leert van verschillen'

Welkom nieuwe collega! Bachtiar Burhani is neurochirurg in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) en werkt sinds kort als medisch coördinator bij NAZB. Hij neemt daarmee het stokje over van neurochirurg Hilko Ardon.

Lees meer >
Hoe meten we kwaliteit van traumazorg? 01 juni 2018 Hoe meten we kwaliteit van traumazorg?

De kans op overleving beter voorspellen voor de vergrijzende traumapopulatie. Promovendus Leonie de Munter heeft daarvoor een nieuw wetenschappelijk model opgesteld.

Lees meer >
Wat staat er de komende jaren op de agenda? 28 mei 2018 Wat staat er de komende jaren op de agenda?

Wat wordt de focus van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) in 2018 en 2019?

Lees meer >
Naar welk ziekenhuis vervoer ik mijn gewonde patiënt? 25 mei 2018 Naar welk ziekenhuis vervoer ik mijn gewonde patiënt?

De Trauma Triage App, kortgezegd TTapp, kan ambulancemedewerkers helpen te bepalen naar welk ziekenhuis zij patiënten het beste kunnen vervoeren.

Lees meer >
'Korte lijntjes bij hulpverlening verwarde personen' 18 mei 2018 'Korte lijntjes bij hulpverlening verwarde personen'

De spoedeisende psychiatrische observatieruimte, kortgezegd SPOR, is een schoolvoorbeeld van ketensamenwerking in de regio: ggz, politie, RAV, SEH, HAP en gemeente werken samen om de zorg voor acuut verwarde personen goed te organiseren. 

Lees meer >
Aan de slag met extreem geweld 10 mei 2018 Aan de slag met extreem geweld

Extreem geweld komt steeds dichterbij. Voor de burger, maar ook voor de zorgprofessional. Daarom is in Brabant de projectgroep Extreem geweld - Terrorisme Gevolg Bestrijding (TGB) gestart.

Lees meer >
‘Stop de bloeding - red een leven’ komt naar Brabant 04 mei 2018 ‘Stop de bloeding - red een leven’ komt naar Brabant

VUmc traumachirurgie, VUmc Academie en Netwerk Acute Zorg Noordwest startten eind 2016 met het project ‘Stop de bloeding - red een leven.’ NAZB ziet het belang van snelle en accurate hulpverlening bij slachtoffers met grote bloedingen en haalt het project daarom naar Brabant.

Lees meer >
NAZBericht 18 verspreid, lees het magazine online 25 april 2018 NAZBericht 18 verspreid, lees het magazine online

NAZBericht 18 is uit. Alle ketenpartners ontvangen een papieren exemplaar. Lees het magazine ook online op onze website.

Lees meer >
Fotoreportage over de acute verloskunde 20 april 2018 Fotoreportage over de acute verloskunde

Onlangs vond een uitgebreide fotoreportage plaats met het onderwerp acute verloskunde. Een verloskundige, kraamverzorgende, twee ambulancezorgprofessionals van RAV Brabant Midden-West-Noord en twee modellen (de patiënt en haar partner) leverden hieraan hun bijdrage.

Lees meer >
19 juni themabijeenkomst Stop de bloeding 18 april 2018 19 juni themabijeenkomst Stop de bloeding

Kom 19 juni naar de thema-avond Stop de bloeding - red een leven.

Lees meer >
Verslag themadag crisiscommunicatie 15 maart 20 maart 2018 Verslag themadag crisiscommunicatie 15 maart

Donderdag 15 maart organiseerde NAZB te Sint Michielsgestel een themadag crisiscommunicatie voor belangstellenden van zorginstellingen uit de regio Brabant. Deze bijeenkomst is onderdeel van het versterkingsprogramma crisiscommunicatie.

Lees meer >
Brabantse ziekenhuizen overbelast door griep 09 maart 2018 Brabantse ziekenhuizen overbelast door griep

Wachttijden op de SEH’s nemen toe, ambulancepersoneel moet wachten om patiënten over te kunnen dragen aan het ziekenhuis en medewerkers draaien dubbele diensten. Als ze tenminste niet zelf ziek zijn. Kortom: ziekenhuizen raken overbelast door het grote aanbod van grieppatiënten.

Lees meer >
Uitnodiging Congres Opgeschaalde Zorg 2018 26 februari 2018 Uitnodiging Congres Opgeschaalde Zorg 2018

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg organiseert op 13 april het congres Opgeschaalde Zorg in het Compagnietheater in Amsterdam. U bent van harte uitgenodigd.

Lees meer >
‘Zin om de traumaregistratie te optimaliseren’ 21 februari 2018 ‘Zin om de traumaregistratie te optimaliseren’

Welkom nieuwe collega! Walter van den Berkmortel (49) werkt sinds kort als coördinator traumaregistratie bij NAZB.

Lees meer >
Vacature Programmamanager Acute Zorg (32 uur) 09 februari 2018 Vacature Programmamanager Acute Zorg (32 uur)

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg heeft een vacature voor Programmamanager acute zorg (32 uur).

Lees meer >
Regionale afspraken voor behandeling acuut herseninfarct 02 februari 2018 Regionale afspraken voor behandeling acuut herseninfarct

Sinds kort heeft de ROAZ-regio Brabant een regionaal ketenprotocol acute beroertezorg. Hierin staat onder andere beschreven in welke centra de behandeling van een intra-arteriële trombectomie (IAT) plaatsvindt.

Lees meer >
Sepsis behandelen: hoe sneller, hoe beter 26 januari 2018 Sepsis behandelen: hoe sneller, hoe beter

De werkgroep Sepsis heeft een protocol voor sepsis ontwikkeld en een stroomdiagram uitgewerkt in een handzaam zakkaartje.

Lees meer >
Fotoreportage op de Huisartsenpost: mooie samenwerking! 23 januari 2018 Fotoreportage op de Huisartsenpost: mooie samenwerking!

Onlangs vond een uitgebreide fotoreportage plaats op de Huisartsenpost (HAP) in Tilburg. Diverse medewerkers van de HAP, onder wie twee chauffeurs, een triagiste, een huisarts en een secretaresse leverden een bijdrage.

Lees meer >
Meldkamers Eindhoven en Den Bosch samen 17 januari 2018 Meldkamers Eindhoven en Den Bosch samen

De meldkamers ambulancezorg van de regio Brabant-Noord (Den Bosch) en Brabant-Zuidoost (Eindhoven) zijn samengevoegd. Het gebied dat zij bestrijken, verbreedt zich naar de gehele regio Oost-Brabant.

Lees meer >
Samen werken we toe naar een stevig netwerk 12 januari 2018 Samen werken we toe naar een stevig netwerk

Het nieuwe jaar is van start gegaan. We kijken in dit artikel terug op weer een mooi jaar en blikken vooruit naar 2018.

Lees meer >
“Zoek elkaar op, niet alleen in crisistijden” 05 januari 2018 “Zoek elkaar op, niet alleen in crisistijden”

Met het vertrek van de voorzitter Tactisch ROAZ en vicevoorzitter Strategisch ROAZ zijn tijdens het strategisch overleg afgelopen december de nieuwe (vice)voorzitters benoemd. Maak kennis met Annemieke van der Zijden, voorzitter Tactisch ROAZ.

Lees meer >
“Samen optrekken betekent betere zorg aan patiënt” 05 januari 2018 “Samen optrekken betekent betere zorg aan patiënt”

Met het vertrek van de voorzitter Tactisch ROAZ en vicevoorzitter Strategisch ROAZ zijn tijdens het strategisch overleg afgelopen december de nieuwe (vice)voorzitters benoemd. Maak kennis met Olof Suttorp, vicevoorzitter Strategisch ROAZ.

Lees meer >
Lees NAZBericht 17 online 02 januari 2018 Lees NAZBericht 17 online

NAZBericht 17 is uit en verspreid onder onze ketenpartners. Lees het magazine ook online op onze website.

Lees meer >
Print